CSS rules to specify families

Projekt név

Nyissátok ki a kaput! publikáció


Év
2023


Alkotó
KissPál Szabolcs


Szabolcs-Kisspal_Nyissatok-ki-a-kaput

fotó

 

KissPál Szabolcs Nyissátok ki a kaput! című munkájában egy történet nyomába ered: David Victor Tulman (DVT) rabbi és kántor élettörténetének egy epizódja foglalkoztatja, amikor DVT 1920 tavaszán, menekülése közben a Pannonhalmi Főapátságban tölt néhány hónapot, a legnagyobb titokban. A rejtőzködés részleteiről önéletrajzi könyvében számol be. A memoár a Nyissátok ki a kaput! című munka művészeti kutatásának kiindulópontja, ami a Főapátság gyűjteményein kívül más múzeumi gyűjteményekre is kiterjed.
Történetszilánkok, tárgyak és egy emlékmű: ez a hármasság rajzolja meg DVT egy lehetséges történetét, amelynek történetileg egyértelműen hiteles változatát talán soha nem tudjuk meg.

A Pannonhalmi Főapátság épületében azonban már látható a Nyissátok ki a kaput! feliratú emléktábla, ami fenntartja a kíváncsiságot, emléket állít egy több mint százéves történetnek, de szabadon hagyja azokat a történeti és személyes fragmentumokat, melyekről ma még csak nagyon keveset tudunk, és talán már soha nem is tudhatuk.

A kutatás és a mű a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a Pannonhalmi Főapátság együttműködésében készült Láthatatlan spektrumok (2021) című kiállításon volt látható. Az emléktábla 2023 tavaszán került fel a Főapátság épületének egy belső falára. Ezzel párhuzamosan jelent meg a mű részleteit bemutató kiadvány.

Bemutató beszélgetés: 2023. július 5. Néprajzi Múzeum

További információ