CSS rules to specify families

Projekt név

Szemtanúk tárlatvezetés


Év
2021


Előadók
Farkas Zsófia


Grafika: Pálhegyi Flóra, felhasznált artwork: Szemző Zsófia

A ZSK2028 edukációs programsorozatában és a Marom20 fesztivál keretében tárlatvezetést szervezett Farkas Zsófia kurátorral 2021. július 20-án.

A kiállításról bővebben:

SZEMTANÚK - Traumaábrázolások a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár Gyűjteményéből

A holokauszt ábrázolása, ábrázolhatósága mindig is érzékeny és sokat vitatott kérdése volt akár az irodalomnak, akár a képzőművészetnek. A szemtanúk nézőpontja, a látottak dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez. A magyar képzőművészetben a holokauszt feldolgozása késleltetve és sokszor csupán burkoltan jelent meg.
Ezért fontos megismernünk a vészkorszakban vagy közvetlenül a felszabadulás után készült, kevéssé ismert alkotásokat. Ezek a szemtanúszerep fontosságának tudatában, narratív, gyakran feliratokkal kísért rajzsorozatokon keresztül mutatják be a gettóban, a munkaszolgálaton és a lágerekben történteket. A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy vajon mit jelent szemtanúnak lenni, válhat-e terápiává a személyes történetek eseményszerű ábrázolása, valamint hogyan segíti az emlékek mélyebb megértését a kép és az írás együttes használata.

A kiállító művészek:
Abádi Ervin, Adler Miklós, Barta Ernő, Bán Kiss Edit, Fekete Edit, Gedő Ilka, Gyenes Gitta, Jankai (Jankay) Tibor, Lakos Alfréd, Lukács Ágnes, Reichental Ferenc, Shraga Weil, Turán Hacker Maria, Vörös Géza

kurátor: Farkas Zsófia
művészettörténész, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

eredeti grafika: Szemző Zsófia

Az esemény létrejöttét a MAZSIHISZ támogatta. 

A kiállítás megtekinthető 2021. július 14. és augusztus 17. között, H–P, 14–18 óráig