CSS rules to specify families

Projekt név

Tehnica Schweiz: A kék terem


Év
2019


Alkotók
Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter)


A Tehnica Schweiz művészpáros A kék terem című projektje az épített és a tárgyi kulturális örökséghez való viszonyunk újragondolásával foglalkozik. 2019-ben két helyszínen valósult meg, a tatai zsinagógában és a budapesti Kiscelli Múzeumban. A projekthez egy edukációs program is kapcsolódott, ami a ZSK 2028 támogatásával valósult meg.

Tehnica Schweiz (László Gergely és Rákosi Péter) A kék terem című projektje 2019 nyarán két helyszínen is bemutatásra került. A tatai Volt Zsinagóga Kiállítóhelyen és a budapesti Kiscelli Múzeum – Budapesti Történeti Múzeumban Templomterében. Két nagyon különböző tér – egyik sem kiállítások bemutatására épült eredetileg – más-más történetekkel, identitással, traumákkal, tárgyi emlékekkel, és azok jelentőségteljes hiányával rendelkezik.

A kék terem az épített és a tárgyi kulturális örökséghez való viszonyunk újragondolásával foglalkozik. A 2017-ben elkezdett munkában két történet fonódik össze: a Szépművészeti Múzeum antik szobormásolati gyűjteménye, valamint a 18. században épült tatai zsinagóga, ahol több mint negyven éven keresztül „időszakosan” mutatták be az életnagyságú ókori másolatokat.

A Tehnica Schweiz művészpáros (László Gergely és Rákosi Péter) legújabb munkája egy film és egy installáció, helyszíne a zsinagóga, ahol a múzeum restaurátorai leválasztják a gipszszobrokat a posztamensről, darabokra szedik, ládákba rakják és elszállítják. Az épület fokozatosan kiürül, majd egy csapat művészhallgató veszi birtokba az ideiglenesen műteremmé alakított teret. A fiatalok a görög-római szobrok kisméretű porcelán másolatait készítik el és a gipszek pontos, kicsinyített replikáiból egy merőben új gyűjteményt hoznak létre. Az önmaga emlékművévé váló épület ideiglenes funkciót kap, az egykor benne lakó szobrok egy másik minőségben (anyagban, méretben) jelennek meg. 

A porcelánszobrokat Kondor Edit, Csák Mónika, Bokor Zsuzsa vezetésével és közreműködésével a MOME Tárgyalkotó Tanszék MA hallgatói Bodnár Henrietta, Farkas Gabriella, Fúró Bernadett, Nagy Boglárka, Nagy-György Ágnes, Szőke Barbara készítették.

A film zenéjét Bátki Viktor brácsaművész és zeneszerző készítette.

A projekt kurátora: Lázár Eszter

A projektről bővebben a művészpáros oldalán található további információ:

http://tehnicaschweiz.com/the-blue-room

Turai Hedvig Kiscelli Múzeumi megnyitóbeszéde pedig kontextualizálja a munkát:

https://artportal.hu/magazin/kezdeni-valamit-vele-masolat-menedzsment/

A kiállításhoz kapcsolódó edukációs program:

A tatai helyszínhez oktatási program is kapcsolódott, helyi középiskolások számára. A Talentum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium diákjai (kb 60 fő) ismerkedtek meg részletesen a projekt folyamataival, történetével és kontextusával. A képzőművészeti alkotáson  keresztül kerültek a diákok kapcsolatba Tata zsidó múltjával.

2019. május 22-én a projekt kurátora, Lázár Eszter, a FabLab innovációs műhely vezetője, Pap Dávid, valamint  A kék terem egyik alkotója, Rákosi Péter tartottak 2 ízben foglalkozásokat a tanulók számára. Mindkét programot Lévai Ádám a tatai zsinagógáról szóló prezentációja kísérte.

Június 23-án a kiállítás programjaként valósult meg a tatai zsidó örökséget és Fischer Mór szellemi hagyatékát bemutató városi séta is, melyet Kövesdi Mónika művészettörténész, a Kuny Domonkos Múzeum munkatársa vezetett.