CSS rules to specify families

Projekt név

Bánkitó Zsidó Programok


Év
2023


Szervezők
Ausztrics Andrea, Schünberger Ádám


cover

❊ FELHÍVÁS ❊ Vegyél részt a Bánkitó Fesztivál zsidó művészeti programjain ❊ Fesztivál bérletet és szállást is adunk mellé!

A Merkaz - Héber és Izraeli Kulturális Központ, a JCC Budapest - Bálint Ház és a Marom Zsidó Kultúra projektjének együttműködésében megrendezésre kerül egy 3 napos kortárs zsidó művészeti műhelysorozat, amelyre mostantól július 5. éjfélig várjuk a jelentkezőket a zsk2028@gmail.com emailcímre.
A program mindenki számára nyitott, a résztvevők száma azonban limitált!
❊/→ A jelentkezéshez küldj nekünk fél oldalas bemutatkozást és motivációt, amelyből kiderül, hogy miért szeretnél részt venni a programon.
❊/→ Ha kiválasztásra kerülsz, a részvételi díj 10,000 Forint, cserébe fesztivál bérlet és egy ágy jár (8 ágyas szobában) az ÖKO-land központban.
❊/→ További feltétel a programokon való részvétel.
❊/→ Korosztály: 18-30 év.


A workshop programjai:
❊ Hagyomány és adaptáció a héber nyelvben
Hogyan változott és adaptálódott a zsidóság és a héber nyelv térben és időben.
Ledniczky Lívia - A Merkaz Héber és Izraeli Kulturális Központ vezetője
Lipthay Judit - ORZSE Idegen Nyelvi Lektorátus vezetője
❊ Az állam újratervezése
Az open space workshop során izgalmas és élénk párbeszédet kezdünk a résztvevők között, akik különböző perspektívákkal és tapasztalatokkal rendelkeznek. A célunk az, hogy kreatív megoldásokat találjunk Izrael jelenlegi kihívásaira, és közösségi erőfeszítéssel új irányt szabjunk a nemzetnek, még ha csak elméletben is!
Borbás Gergő, JCC Budapest - Bálint Ház kreatív igazgatója
Dr.Yizachar Hess - World Zionist Organisation (Cionista Világszövetség) alelnöke
❊ Klezmer zene és zsidó népzenei táncház Kárpátaljától Izraelig
Bob Cohen évtizedek óta gyűjtik a kelet európai zsidó népzenei hagyatékot, bejárva szinte egész Kelet - Európát. Nekik köszönhetően, a zenén keresztül tárul fel annak a sokszínű zsidó kultúrának az emléke, amely a 18. századtól a második világháborúig jellemezte a régiót. Az előadás során betekintést nyerhetünk a gyűjtéssel kapcsolatos történetekbe és a történeteket tánctanulás és zene egészíti ki.
Zoe Aqua - hegedű, tánc, Fumie Suzuki - tánc, Bob Cohen - hegedű, Móser Ádám - harmonika
❊ 3i - Táncolj, mintha nem volna holnap!
Szabadítsd fel a mozgásod érintetlen, vad és elemi részeit a fantáziád segítségével! A 3i egy kutatás központú tánctér. Érzelmi, fizikai utazás a saját világunk körül és azon túl. Szóképekkel vezetett improvizáció során kapcsolódunk a hömpölygő képzelőerőnkhöz, és a mozgási energia 100% saját és megismételhetetlen élményt generál. Mindenki a saját mozgását fejleszti - először egyedül, majd érintésen keresztül. Az együttlét pedig egy önkívületi partiba torkollik. Az egész folyamatot dj kíséri. Szeretettel várunk
Petrovics Sándor, Appropriate Grooves
❊ Szombatfogadás
A zsidó vallás szerint a hetedik nap a pihenésé, ez egyben fizikai, lelki és spirituális tapasztalat, amikor elengedjük a múltat és nem foglalkoztat minket a jövő sem. Ami lesz: ének, vers, meditáció és legfőképp ünneplés.
Mózes ház és Schönberger Ádám
❊ Performansz workshop
Mit jelent Neked az adaptáció? A workshopon mindenki alkotó. Készítsünk együtt rövid performanszokat a Bánkitó idei témájára, az adaptációra fókuszálva. A kollektíva tagjai végigvezetik a résztvevőt egy színházi alkotási folyamaton, melyen keresztül saját történetek és élmények alapján közelebb kerülünk magunkhoz és egymáshoz is.
Nemzeti Performansz Színház Kollektíva: Szántusz Noémi Noya, Tózsa Mikolt, Kozma Zsófi Rebeka
❊ Adaptáció és gyógyulás
Meredith Marks New York-i mozgástanár. Jelenleg Budapesten, ősei földjén él, és az ősi trauma és a pszichoszomatikus gyógyítás témáival foglalkozik. Ezen a workshopon azt fogjuk felfedezni, hogy a test intelligenciája hogyan irányíthatja gyógyulásunkat a múlt történeteiből, és hogyan inspirálhatja a jelenlegi pillanatunkból kiinduló utunkat előre, bensőséges kapcsolatban a jelen személyes és kulturális kontextusával.
Meredith Marks