CSS rules to specify families

Projekt név

A művészet nem lehet karanténban vol2. - beszélgetés Gregóczki Réka mentorált projektjéről


Év
2020


Résztvevők
Félix Anikó, Gregóczki Réka, Don Tamás


Mi történik a képzőművészettel a karantén alatt? Hogy működik az alkotási folyamat? Hogy lehet bemutatni az elkészül alkotásokat az online térben? A művészet nem lehet karanténban sorozatban ezekre a kérdésekre kerestük a választ a 2020-as mentorprogramunk bemutatásának segítségével.

Mentorált: Gregóczki Réka, képzőművész, Pécsi Tudományegyetem

Mentor: Don Tamás Milán, a MODEM kurátora

2020. május 14.-én megvalósult zoom beszélgetésünk rövidített változatát láthatjátok az alábbi linken.

 

A projektről: Tornaterem / Zsinagóga 2020, Zenta, videó

Ez a videó egy személyesebb élményen, illetve benyomáson alapul. A felvétel egy téli estén készült a zentai zsinagóga belső terében, amely most tornateremként funkcionál. A fűtésről gondoskodó gázkonvektor a zsinagóga főterébe vezeti a hőt ipari csöveken keresztül, plafon fűtésként. Az épületben ilyenkor esténként teljes csend van és csak a tűz, illetve a gázcsövek megnyugtató pattogása hallható. A felvétel a tűz szimbólumának aspektusaira koncentrál. Ha egy tornateremként gondolunk a helyszínre a kellemes érzéseink megmaradnak, ha egy zsinagógaként tekintünk a jelenet helyszínére a gázfűtésről asszociálhatunk a tűz, illetve a kemence pusztító szimbólumára is, amelyet ha a holokauszttal hozunk összefüggésbe egy egészen más, fájdalmas asszociációt kaphatunk.

Mi ez a mentorprogram? A ZSK 2028 projekt egy mentorprogramot indított útjára 2019 végén. Közzétettünk egy felhívást, amire olyan fiatal alkotók jelentkezését vártuk, akik műveikben zsidó tematikát dolgoznak fel, vagy van egy-egy olyan projektötletük, ami érinti ezt a témát. A felhívásra jelentkezők közül 3 személyt választottunk ki, akik a mentorokkal együttműködve kidolgozzák ötleteiket. A mentorok a ZSK network-jének tagjaiból kerültek ki.