CSS rules to specify families

Projekt név

Hanuka Fesztivál 2018


Év
2018


Résztvevők
KissPál Szabolcs, Schönberger Ádám, Farkas Zsófia, Flohr Zsuzsi, Cserne Klára, Pacsika Márton


Van-e ma Magyarországon progresszív kortárs zsidó művészet és kultúra? Ha igen, mik a jellemzői, kik a képviselői, és merre tart?

A MAROM Budapest 2018-ban egy olyan új kezdeményezést indít útnak, amely pályázati úton mikrotámogatásokat nyújt majd új, “generatív” projektek létrehozására. Ennek egyik állomása a 2018 decemberében megrendezésre került Hanukai összeművészeti fesztivál, amely az alábbi programoknak adott keretet:

Időpont: 2018. 12. 07 17:00-03:00 és  2018. 12. 08. 15:00-23:00

Helyszín: Auróra Közösségi Ház 1084 Budapest Auróra u. 11

Facebook esemény linkje


PROGRAMOK 

PÉNTEK

17:00 - FILM

-A Zsidó Kultúra 2028 projekt korábbi eseményeinek videódokumentációja

-Két öreg zsidó cserkész beszélget, Cserne Klára filmje
Anti és Dénes nyolcvan év körüli bácsik, legjobb barátok. A Vörösmarty-cserkészcsapatba jártak, aztán a második világháború miatt nem lehetett kirándulni járni, aztán vége lett a gyerekkoruknak - de azóta is minden szombaton gyűlést tart az ő két személyes cserkész-csapatuk. (Munkabemutató.)

KÉPZŐMŰVÉSZET:
GRÓF Ferenc: ISMERETLEN VÍZ / Unknown water, című projektjének (Enyészpontok II.) folytatása a ZSK2028 részeként.
Az Enyészpontok egy olyan kortárs képzőművészeti projekt sorozat, amely a XX. századi magyar antiszemitizmust és zsidó indentitást tematizálja különböző korszakokban. 

19:00 óra - VALLÁS:
Zenés Szombatfogadás a Dor Hádás Közösséggel

20:30 óra - SZÍNHÁZ:
Vízió/Revízió
Közösségi felolvasószínház - KissPál Szabolcs, Cserne Klára, Fenyves Katalin
Mi az emlékezetközösség természete? Ki, miért és hogyan vonja meg a határait?
Hogyan történt ez 100 éve és aktuálisak-e ma az akkori történések tanulságai? A workshop során rövid, intenzív, ugyanakkor felszabadult koncentráció mellett A nyolcadik láng (Szabolcsi Lajos, 1925) című rövid drámát értelmezzük és elevenítjük meg közösen a felolvasó-színház eszközeivel. Közös gondolkodás, játék, tanulság, cselekvés. Közös katarzis!

ZENE
22:00 óra
Hagesher Hanuka Special: Lamm Dávid(gitár, ének) Szarvas Dávid (beatbox, elektronika), Pandzarisz Dina (ének) Soós Márton (basszusgitár) Kardos Dániel (gitár), Schönberger Ádám (ének)

NewKlezmerDisco
 

SZOMBAT

AURÓRA
15:00-16:00
Szavak és dolgok - közelítsetek egymáshoz! - workshop Cserne Klárával
Beszéd által megváltoztathatjuk a világot, amelyben élünk, amennyiben rájövünk, hogy kihez és hogyan szóljunk. Ezt fogjuk próbálgatni most.

2B Galéria
16:30-17:30 óra
Flohr Zsuzsi tárlatvezetése az Életlehetőségek című kiállításán.
Az Életlehetőségek című kiállításon Flohr Zsuzsi saját nagyapja életét dolgozza fel, elsősorban az annak keretet adó épített környezet megrajzolásán keresztül. A kiállításon egymásnak ellentmondó családi és hivatalos narratívák jelennek meg, melyek árnyalt társadalmi és nemi viszonyokra mutatnak rá, és általában a közép-kelet-európai ember életének lehetőségeire egy folyamatosan bezáruló országban.
A kiállítás a Bundeskanzleramt Österreich, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint a Zukunftsfonds Österreich támogatásával jön létre.

AURÓRA
18:00  - PROJEKTBEMUTATÓ
ZSK 2028
Mit takar a „Zsidó Kultúra 2028”? A Marom Egyesület kezdeményezéseként megvalósuló közösségi kultúraszervezés 2018 tavaszától kezdődően három workshopot szervezett, az ennek eredményeként alakuló projektek prezentációja.

Auróra/kioszk:
19:00 - VALLÁS
Hanukai gyertyagyújtás