CSS rules to specify families

Név

László Gergely,
képzőművész


Laszlo-Gergo

László Gergely a Tehnica Schweiz művészpáros egyik tagja.
A Tehnica Schweiz művészpáros (László Gergely és Rákosi Péter) 2004-től dolgozik együtt. Érdeklődésük középpontjában a kulturális identitásokhoz kapcsolódó történetek, épületek, helyszínek és közösségek állnak. Kutatáson alapuló, „leletmentő” munkáikban nemcsak vizsgálják a kollektív emlékezet mintázatait, hanem különböző együttműködésen alapuló alkotófolyamatok során azok játékos előhívására is kísérletet tesznek.
Számos nemzetközi kiállítási szereplésük közül néhány kiemelt példa: Archive Kabinett (Berlin), Jewish Museum (New York), ISCP (New York), MSUV - Kortárs Művészeti Múzeum (Novi Sad), Secession (Bécs), 21Haus (Bécs), Rennes Biennale, OFF-Biennále Budapest.

Tehnica Schweiz: (László Gergely és Rákosi Péter):
A kék terem
 
A kék terem az épített és a tárgyi kulturális örökséghez való viszonyunk újragondolásával foglalkozik, amelyben két történet fonódik össze: a Szépművészeti Múzeum 19. századi antik szobormásolati gyűjteménye, valamint a 18. században épült tatai zsinagóga, ahol több mint negyven éven keresztül mutatták be az életnagyságú ókori másolatokat. 
A kék terem egy installáció és egy film, helyszíne az egykori zsinagóga. A filmben a restaurátorok leválasztják a gipszmásolatokat a posztamensekről, darabokra szedik, ládákba rakják és elszállítják. Az épület fokozatosan kiürül, majd a zsinagóga önkényes elfoglalásával egy csapat művészhallgató veszi birtokba a műteremmé alakított teret, és az antik szobrok kisméretű porcelán másolatait készítik el a gipszek pontos, kicsinyített replikáiból egy új gyűjteményt hozva létre.