A Szemző Zsófia képzőművész által kurált Stikli fanzine n°1 Fák Újéve edition-ben megjelenő művészek a TuBishvat ünnep ökológiai vonatkozásaihoz kapcsolódnak munkáikkal. A ZSK támogatásával megvalósuló zine bemutatója február 8-án volt az Aurórában, amely esemény egy TuBishvati széder is volt egyben. Beszámoló következik a projektről és a bemutatóról!

A projektről röviden:

Stikli fanzine n°1 Fák Újéve edition fanzine alkotói a TuBishvat, más néven Fák Újéve zsidó ünnep kapcsán az emberiség természethez való viszonyát vizsgálják munkáikkal. Teszik mindezt a legkülönfélébb módokon, a természettel való személyes viszonyukat járva körül boncolgatva, melynek során amibe a megfigyelői pozíciótól az intim családtörténetig egészen sok minden belefér. A művészek listája már önmagában meghatározza, hogy egy igen széleskörű, sok médiumon átívelő kiadvány jelent meg. A fanzine-ben megjelenő művészek névsora:  Alpern Bernadett, Architecture Uncomfortable Workshop+Zsoldos Anna, Ausztrics Andrea, Fischer Judit, Füredi Tamás, Győri Blanka, Halász Dániel, HidegszobaStúdió, Kiskovács Eszter, Nagy Csilla, Pálhegyi Flóra, Roskó Gábor, Szemző Zsófia. A kiadvány bevezető szövegének szerzői: Német Szilvia, műkritikus-kurátor és Alessandro Pilo környezetvédelemmel foglalkozó újságíró, valamint Kádár Anna múzeumpedagógus és Schönberger Ádám a Marom Budapest alapító tagja.

A projektet koordinálta Félix Anikó, Schönberger Ádám és KissPál Szabolcs.

A fanzine a Hurrikan Press-ben riso nyomtatással készül, 100%-ban újrahasznosított papíron, megvásárolható lesz terveink szerint az ISBN Galériában, és a tervek szerint hamarosan a NOS design boltban, a Lúdlabor design boltban és a Massolit könyvesboltban és lehetőleg a Judapest design boltban is, egy pár héten belül.

Mi történt a bemutatón?

A Stikli zine kiadvány művei a bemutató estéjén az Aurórában nyomtatásban is láthatóak voltak, így a bemutatóra érkezők a kiadvány mellett a falon is láthatták az elkészült alkotásokat. Az esemény két részből állt. Az első fele volt maga a kiállításmegnyitó. A kiállítást Réthy Katalin, agrármérnök, biokertész, a Szezonkert alapítója nyitotta meg, ami előtt Schönberger Ádám, a ZSK 2028 projekt egyik vezetője röviden bemutatta magát a projektet is. A kiállításmegnyitó alatt az Architecture Uncomfortable Workshop jóvoltából viasztálakat lehetett készíteni és ha ez mind nem lenne elég, Juhász Tamás zenélt.

Az esemény második fele magáról a TuBishvatról szólt, ahol Schönberger Ádám mesélt először magáról a TuBishvatról, majd magához az ünnephez kapcsolódó széder következett. Felváltva, a vallási ünnephez kapcsolódó szövegek és a Stikli zine művészeinek kapcsolódó szövegei hangoztak el, amik így tartalmilag ugyanazon kérdésköröket járták körül különböző megközelítésből: a fák, a természet és az emberiség kapcsolatával foglalkoztak.

A zine bemutató egyúttal a ZSK 2028 most induló podcast sorozatának premierje is volt, amire a Tilos rádió 7térítő című műsorának stábját kértük fel. A csapat a zine kapcsán beszélgetett annak kurátorával és művészével, Szemző Zsófival, Schönberger Ádámmal, Réthly Katalinnal, aki a kiállítást megnyitotta és Halász Dániellel, aki a zine egyik alkotója volt.

Az első adást és az azt megelőző nulladik adást, amiben Schönberger Ádám mesélt a TuBishvatról, meg a ZSK-ról meghallgathatjátok itt:

itt:

és itt: