CSS rules to specify families

Projekt név

Zikaron


Év
2020


Művész
Pátkai Rozina


zikaron-fedlap
zikaron

A ZSK 2020-as mentorprogram keretében három mentor, Ausztrics Andrea, Don Tamás és KissPál Szabolcs és három metorált alkotó, Gregóczki Réka, Koltay Dorottya Szonja és Pátkai Rozina vett részt. A megvalósult munkákat együttesen 2020. november 5.-én egy kiállítás keretében mutattuk be az Aurórában. A jelen munka Pátkai Rozina Zikaron című társasjátékának online változata.

A Zikaron társasjáték formájában a holokauszt társadalmi felelősségének kérdéseit veti fel: kártyajáték, melynek elemei a Pátkai család vizitkártya-albuma, a játékosok a kártyák hátoldalain szereplő életutakat a szabályokat betartva vagy azokat megszegve rendezik paklikba.

“Évek óta lapozgatom a közel egy évszádos családi fotóalbumunkat. Felmenőim személyes történetei nagymamám kézírásával vizitkártyák hátoldalain elevenednek meg: munkaszolgálat, deportálás, rejtőzködés, a holokauszt borzalmai. A vizitkártyákból kártyákat készítettem, amelyeken az élettörténetek eredeti formájukban olvashatók.

A weboldal látogatóinak a kártyák előlapjához tartozó hátlapot kell megtalálniuk, egy-egy fotóhoz a hozzátartozó történet párosítandó. Ha a kurzort az alsó sorban található kártyalapok fölé visszük, a kártyák megnagyobbodnak, az írás olvashatóvá válik. Amennyiben helyes a találat, a kártyák két csoportba rendeződnek: akik túlélték a háborút és akik sosem tértek vissza.”

A projekt elérhető: http://rozinapatkai.com/zikaron/