A ZSK 2020-as mentorprogram keretében három mentor, Ausztics Andrea, Don Tamás és KissPál Szabolcs és három metorált alkotó, Gregóczki Réka, Koltay Dorottya Szonja és Pátkai Rozina vett részt. A megvalósult munkákat együttesen 2020. november 5.-én egy kiállítás keretében mutattuk be az Aurórában. A jelen munka Pátkai Rozina Zikaron című társasjátékának online változata.

A Zikaron társasjáték formájában a holokauszt társadalmi felelősségének kérdéseit veti fel: kártyajáték, melynek elemei a Pátkai család vizitkártya-albuma, a játékosok a kártyák hátoldalain szereplő életutakat a szabályokat betartva vagy azokat megszegve rendezik paklikba.

"Évek óta lapozgatom a közel egy évszádos családi fotóalbumunkat. Felmenőim személyes történetei nagymamám kézírásával vizitkártyák hátoldalain elevenednek meg: munkaszolgálat, deportálás, rejtőzködés, a holokauszt borzalmai. A vizitkártyákból kártyákat készítettem, amelyeken az élettörténetek eredeti formájukban olvashatók.

A weboldal látogatóinak a kártyák előlapjához tartozó hátlapot kell megtalálniuk, egy-egy fotóhoz a hozzátartozó történet párosítandó. Ha a kurzort az alsó sorban található kártyalapok fölé visszük, a kártyák megnagyobbodnak, az írás olvashatóvá válik. Amennyiben helyes a találat, a kártyák két csoportba rendeződnek: akik túlélték a háborút és akik sosem tértek vissza."

A részletes játékszabály és a játék története az oldalon olvasható.

----------------------

Pátkai Rozina 1978-ban született Budapesten, zenész, képzőművész, 2017- től a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia-művész szakos hallgatója. Mesterei többek között Sugár János, Szegedy-Maszák Mihály, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Eperjesi Ágnes és Bakos Gábor.

Első jegyzett munkája a “Tájszólás - beszédes képek” című sorozat, mely a Budapest Fotófesztivál “Távlatok” című kiállításán majd a debreceni MODEM “Klasszikus vs Kortárs magyar fotográfia” című csoportos kiállításán szerepelt 2019-ben. A sorozat négy interaktív fotó-installációból áll, melyek érintéssel “hangszerekként” szólaltathatók meg.

2020-ban a Kiscelli Múzeum “Testkép” című kiállítására készült interaktív fotóinstallációs munkája “Mammary, nem baj?” címmel, mely a piaci társadalom tökéletes testideáljával szemben megfogalmazott provokatív állásfoglalás.

Fontosabb kiállítások:

2020 Testkép / Budapest Fotófesztivál csoportos kiállítás- Kiscelli Múzeum Budapest
2019 Mélyáramok Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok - csoportos kiállítás - MODEM Debrecen
2019 Tajak, tavlatok - Budapest Fotófesztivál csoportos kiállítás- Kiscelli Múzeum Budapest
2017 Hinta - Minka-rajzok, Műgyűjtők Háza, Budapest